Rounded Rectangle:     ЗАГУБА НА ЗЪБИ И
      ПРОТЕЗИРАНЕ

ЗЪБНА ИМПЛАНТОЛОГИЯ

ЕЛЕКТРОНЕН СПРАВОЧНИК ЗА ПАЦИЕНТА

Когато не всичко е наред

             За голямо съжаление разбираме какво сме загубили, когато започнем да страдаме. Не е приятно когато не можем да захапем и да отхапем ябълка, не можем да сдъвчем печеното на скара месо (и да усетим вкуса му), когато ядките остават в кухите зъби, когато започнем да фъфлим, когато околните се заглеждат учудено в усмивката ни (в зъбите), или още по-лошо, когато започват да ни избягват, защото сме грозни и устата ни мирише на „гнило”. Да не говорим за  зъбната болка– тя е страшно силна, понякога непоносима.

             Защо е така? Какво се случва? Каква е причината да губим зъбите си? Всъщност всеки знае нещо за зъбния кариес, за т.нар. пародонтоза. Тези заболявания на зъбите и зъбодържащия апарат (пародонта), ако не се лекуват навреме, водят до загуба на зъби и прогресивно обеззъбяване.

             Затруднената обработка на храната в устната кухина води до пренатоварване на стомаха, предизвикващо заболявания в цялата храносмилателна система, т.е. на целия организъм. При това много от заболяванията в устата, веднъж появили се, се задълбочават и усложняват. Например, усложнения на зъбния кариес (пулпити, грануломи и др.) могат да доведат до огнища на възникване на заболявания на сърдечно-съдовата система, опорно-двигателния апарат, нервната система, кожата, ушите, очите и т.н.

             Според известната концепция на академик Попов, даже преждевременното стареене може да настъпи в резултат на първите извадени зъби, т.е. да започне първо в устната кухина, преди стареенето на другите органи и системи в организма.

             Запазването на зъбите е свързано с предпазни (профилактични) мерки, които не са предмет на разглеждане в настоящия справочник. Въпреки всички мерки, с напредването на възрастта се губят все по-голям брой зъби.

             Нямате представа за какви тревожни факти става дума. Загубата на зъби, причинена от усложнен кариес, заболявания на зъбодържащия апарат (пародонта) и травматичните увреждания е бич за човечеството, защото, за да се осигури нормалното хранене, се налага използване на скъпи протези – заместители на загубените зъби, или имплантати, които все още са недостъпни за много хора. И въпреки това– възстановяването на загубените функции се налага, за да се предотвратят телесни и психически смущения.

             В България населението боледува от кариес близо до заболеваемостта на европейците - 95%. От заболяване на пародонта е засегнато 50 - 80% от възрастното население.

             Според последните проучвания за България децата между 5- и 6-годишна възраст имат около 5 кариозни зъба, а всеки 18-годишен юноша е поне с един изваден постоянен зъб. Ако не се вземат необходимите мерки, представяте ли си какво става с напредването на възрастта? Ето какво става - в световен мащаб 41% от хората на възраст над 40 години имат беззъби участъци в зъбната редица.

 

 

             ПРОТЕЗНИ МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ

           (без имплантати)

 

Неснемаеми протези – зъбни мостове

 

             За да се направи мост, който запълва беззъб участък в зъбната редица, не е проста работа, защото успехът зависи от големината, мястото на дефекта, състоянието на ограничаващите го зъби (мостоносители), състоянието на срещуположните зъби (антагонистите), определянето на броя на зъбите – опори и т.н. Най-неприятно за пациента е изпиляването на тези зъби, независимо дали са живи или умъртвени. Е, вярно е, че изпиляването е безболезнено (за живите зъби упойката е задължителна) и се извършва с високооборотни турбини, но емоциите не могат да бъдат определени като положителни. Изпиляването се прави, за да се осигури място за коронките, които ще носят моста:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             Някои ги наричат социални зъбни протези, защото с тях задоволително се възстановяват функциите (дъвкане, говор) и все пак имат естетичен ефект(ако куките не се виждат или ги няма). Те никога не са едностранни и се включват към останалите зъби в лявата и дясната половина на челюстта. Понякога двете половини на протезата се свързват с метална част, наречена бюгел. Освен, че са изработени от евтини материали – пластмаса, пластмасови зъби, стоманени телове и т. н., те се изработват сравнително лесно в зъботехническите лаборатории и затова имат относително ниска цена (в сравнение с други видове протези). Техен основен клиничен недостатък е, че в повечето случаи увреждат зъбите, които носят куките (коронките и зъбодържащия апарат), поради неравномерното натоварване при хранене на зъби и беззъби участъци. Изискват поддържане на добра устна хигиена.

            

 

Как да се грижим за

снемаемите протези

 

             Първоначално протезата се възприема като чуждо тяло. Нейната форма, обем и тежина натоварват челюстите и дори променят говора. Обикновено в началото се увеличава слюноотделянето и в някои случаи се появяват позиви на гадене и повръщане. Затруднява се храненето, появяват се болки на различни места под протезата. След известно време пациентът свиква със зъбната протеза и оплакванията му постепенно изчезват.

             С търпение и воля повечето хора се научават да използват своите протези и се чувстват добре с тях – те се превръщат в техни „собствени” зъби.

             Привикването към протезите става постепенно, в зависимост от вида на протезата и от особеностите на челюстите.

             За да свикнем по - бързо с новата си протеза, трябва да знаем:

Þ правилно да я поставяме и изваждаме от устата си, като спазваме указанията на зъболекаря;

Þ в началото, при затруднения в дъвкането, да избираме кашава или лесно сдъвкаема храна, която да поемаме на малки хапки;

Þ да се опитваме да дъвчем едновременно на двете страни за равномерно натоварване и „потъване” на протезата – гаранция за бъдещата й устойчивост и годност;

Þ за бързо подобряване на говора няколко пъти на ден трябва да четем на глас в продължение на 10 - 15 минути;

Þ задължително е явяването на контролния преглед в опреде-леното време;

Þ при силни болки трябва незабавно да се явим в зъболекарския кабинет (болката нарушава процеса на привикването към протезите).

             Резултатът до голяма степен зависи от самите Вас. Известно е, че изработването на една зъбна протеза изисква много труд и време от зъболекаря и зъботехника. Всяка протеза е съобразена с индивидуалността на всеки пациент. За нейното изработване са необходими професионални знания и сръчност, въображение и клиничен, и лабораторен опит. Разбира се, колкото и да е прецизна работата, резултатът от протезирането зависи до голяма степен от собственика на протезата.

Понякога се изпиляват до 40% от твърдите зъбни тъкани. При изпиляването може да се получи увреждане на пулпата, водещо до нежелано умъртвяване на зъбите, което изисква допълнително лечебни намеси, включително и хирургични.

             За дълготрайното използване на зъбните мостове се изисква броят на опорните зъби (мостоносителите) да бъде достатъчен за правилното, безтравмено предаване на натоварването по време на дъвкане. Колкото е по - голям дефектът, толкова по-голямо е очакваното натоварване, т.е. броят на изпиляваните зъби е по - голям. Така се постига равновесие между натоварването и съпротивителните възможности на зъбодържащия апарат (пародонта). Едно елементарно правило е броят на мостоносителите да отговаря на броя на липсващите зъби:

При големи дефекти (независимо, че са ограничени със зъби) поставянето на мостове е невъзможно и се налага ползването на снемаеми частични протези.

             А трябва да се знае, че зъбните мостове имат определени предимства пред снемаемите протези. Най-важното от тях е, че зъбният мост е неподвижно фиксиран (циментиран) върху изпилените зъби. Освен това, периодът за привикване е краткотраен и мостовете бързо се възприемат като собствени зъби (небцето е напълно свободно). Естетичният ефект е висок. Дълготрайното използване на зъбните мостове е свързано и с поддържането на устна хигиена.

             И все пак, поставянето на заместващи зъби чрез мостовете налага използването на естествени зъби, които трябва да се изпилят, и след това да се облекат в коронки. Възможно ли е това да стане без ангажирането и обработката им? Да, възможно е! Зъбните имплантати правят невъзможното – възможно, защото заместват само липсващите зъби. Нещо повече – те в голям процент от случаите, правят възможно задължителните за много пациенти снемаеми (частични) протези да бъдат заменени с неподвижно фиксирани зъби. Това е чудото в зъболекарството! Чудото за пациентите!

 

Снемаеми (частични) зъбни протези

 

             Стана ясно, че в случаите, когато е невъзможно мостовото протезиране, се използват снемаеми частични протези. Това означава, че останалите в челюстите зъби не стигат като бройка или са разположени така, че не могат да бъдат мостоносители. Част от тях обаче, могат да бъдат опорни зъби на протеза, която се задържа с помощта на подходящи приспособления, най-вече с известните метални куки. Точно куките издават присъствието на изкуствени зъби в устата на хората. Този вид пластмасови протези са най - обикновеният и масов начин за възстановяване на липсващи зъби във всички участъци на зъбните редици:

ПРОДЪЛЖАВА В КНИГАТА...

     Версия: ЮНИ 2012

Този сайт е оптимизиран за работа с Microsoft Internet Explorer.

Всички права запазени. Електронният справочник по зъбна имплантология за пациенти е защитен продукт.

Използването на текст, снимки и илюстрации може да стане само след изрично съгласие на автора и при задължително цитиране на този източник.

КАК ДА ОТСЛАБНА?

БЪРЗО И БЕЗ ДИЕТИ

SocialTwist Tell-a-Friend
Real Time Web Analytics